1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Κορωνοϊός: Η κινεζική ηγεσία επιδεικνύει αποφασιστικότητα

26 Ιανουαρίου 2020

Το Πεκίνο παρουσιάζει τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού ως τα καλύτερα δυνατά. Την ώρα που οι νεκροί αυξάνονται οι αρχές απαγορεύουν τις μετακινήσεις στην επαρχία Χουμπάι, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.

https://p.dw.com/p/3WpYC
China Coronavirus Queen Elizabeth Hospital in Honkong
Εικόνα: Reuters

Στην Κίνα ξεκίνησε χθες, σύμφωνα με το παραδοσιακό σεληνιακό ημερολόγιο, η νέα χρονιά. Αντί όμως για τους εορτασμούς που μεταδίδουν συνήθως τα μέσα ενημέρωσης, δεκάδες εκατομμύρια κινέζοι παρακολούθησαν στην κρατική τηλεόραση CCTV μια ζωντανή εκπομπή με τους έξι διασημότερους παρουσιαστές του καναλιού να διαβάζουν ευχές για όσους προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και να ενημερώνουν για τρόπους πρόληψης.

«Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά ο ιός, το ιδανικό είναι να μείνετε στο σπίτι, λέει η δημοσιογράφος Ουγιάνγκ Σιαντάν. Σήμερα γιορτάζουμε την άνοιξη, που έρχεται. Και τότε θα ξαναϊδωθούμε. Μέχρι τότε προστατευθείτε όσο καλύτερα μπορείτε από τον ιό».

Από την πλευρά της η κινεζική ηγεσία επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Την ώρα που οι νεκροί αγγίζουν τους 60 και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.000 η εθνική υπηρεσία Υγείας έδωσε εντολή για τη δημιουργία σταθμών μέτρησης θερμοκρασίας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι για όσους ταξιδιώτες υπάρχει υποψία πως είναι φορείς να μεταφέρονται αμέσως στην πλησιέστερη κλινική. 

Εμφανίστηκαν το Νοέμβριο τα πρώτα κρούσματα;

Αυστηροί έλεγχοι στα κινεζικά αεροδρόμια
Αυστηροί έλεγχοι στα κινεζικά αεροδρόμιαΕικόνα: Reuters/M. Pollard

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπάι της κεντρικής Κίνας, όπου ζουν συνολικά 45 εκατομμύρια άνθρωποι. Στις περισσότερες από δέκα πόλεις της επαρχίας έχουν σχεδόν απαγορευθεί οι μετακινήσεις. Τρένα και λεωφορεία έχουν διακόψει τα δρομολόγια, ενώ οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Γουχάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, έχουν απαγορευθεί, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ακόμα και οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο προς το κέντρο της πόλης.

Στο πρωτοχρονιάτικο τηλεοπτικό γκαλά η κινεζική κομματική ηγεσία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να παρουσιαστούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης από τους δημοσιογράφους ως η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του θανατηφόρου κορωνοϊού. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε τη μάχη, φώναζαν οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι του CCTV.

Ένα 70χρονος από τη Σαγκάη όμως ασκεί κριτική στο καθεστώς και τις υγειονομικές αρχές: «Είμαι βέβαιος ότι τα πρώτα κρούσματα δεν εμφανίστηκαν το Δεκέμβριο, αλλά το Νοέμβριο. Προφανώς οι αρχές δεν πήραν στα σοβαρά ότι συνέβαινε ήδη από τότε στη Γουχάν με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Νομίζω ότι οι αρμόδιοι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για την ολιγωρία τους».

Στέφεν Βούρτσελ (ARD, Σαγκάη)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος